Het jaar is volatiel begonnen. Tijdens de eerste twee handelsweken van het jaar werden beleggers direct geconfronteerd met oplopende spanningen tussen Iran en de VS. De beurzen wisten zich uiteindelijk goed staande te houden en de Amerikaanse indices wisten zelfs onlangs nog te stijgen naar nieuwe records. De komende handelsweken zullen in het teken staan van de winstcijfers. En de verwachtingen zijn behoorlijk hooggespannen.

Gemiddeld gezien rekenen de analisten op een omzetgroei voor de bedrijven die vertegenwoordigd zijn binnen de S&P 500 index van 2,6 procent. En deze omzetgroei is volgens de analisten hoofdzakelijk te danken aan de relatief goede prestatie van de Amerikaanse economie. Met name het hoge consumentenvertrouwen is daarbij een belangrijke factor.

Toonaangevende bedrijven moeten de verwachtingen weten te verslaan

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat analisten met name hoge verwachtingen hebben van de Amerikaanse bedrijven die actief zijn in de sectoren van gezondheidszorg, utilities en communicatiediensten. Binnen deze sectoren wordt er gerekend op een winst van ongeveer 10 procent.

Overigens zijn er ook sectoren op te noemen die hoogstwaarschijnlijk een zwaar kwartaal achter de rug hebben liggen (in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018). Zo wordt er een forse omzetdaling verwacht binnen de sectoren van materialen, energie en industrie.

Of de beursrally ook de komende tijd kan standhouden zal voor een deel afhankelijk zijn van de winstcijfers. Met name de toonaangevende bedrijven zullen met opbeurende winstcijfers moeten komen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het optimistische sentiment als sneeuw voor de zon verdwijnen.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!