Aandelenbubbel (2)

Nobelprijswinnaar Rober Shiller ziet vandaag grote gelijkenissen met de aandelenbubbel van 2000. Beleggers zijn wel degelijk bezorgd over de hoge waardering, maar ze zijn ook nog steeds overtuigd van een goede prestatie op korte termijn. En dat is volgens Shiller precies wat een aandelenbubbel is. Volgens Shiller zijn de beleggers op de hoogte van het gevaar dat hoge waarderingen met zich meebrengen, maar hebben ze voldoende vertrouwen om op tijd uit de markt te stappen. Helaas is dat nooit het geval wanneer een bubbel effectief barst. De geschiedenis leert dat keer op keer iedereen op hetzelfde moment naar de uitgang loopt. Dit liep in het verleden nooit goed af.

Winsten voeden aandelenbubbel

De winsten van de Amerikaanse bedrijven groeiden sterk sinds de financiële crisis. En ook hier leert de geschiedenis dat winsten niet eeuwig kunnen blijven stijgen aan dat tempo. Maar daar gaat men tegenwoordig wel van uit. Dat is een gevaarlijk vertrouwen dat beleggers hebben. Maar Shiller schetst geen doemscenario:

“Momenteel bedraagt de CAPE 25. Het zou goed kunnen dat de aandelenmarkt hetzelfde doet als in 2000 waarbij de CAPE bleef stijgen tot 45. Ik voorspel niet direct een leegloop van de bubbel, maar ik ben wel op mijn hoede.”

Hoewel Shiller dus nog geen aandelencrash voorspelt, zou hij er ook niet door verrast zijn. De verhoogde volatiliteit kan de aandelenmarkt verder parten spelen. Tijdens de eerste fase van de correctie in augustus waren beleggers veel meer met andere zaken bezig maar werden ze wel wakker geschud. Als er een nieuwe correctie komt, zullen de beleggers meer alert zijn en zullen ze een rally aangrijpen om aandelen te verkopen in plaats van dat ze een correctie aangrijpen om aandelen te kopen.

Hoe vermijd je grote verliezen bij een aandelenbubbel? Lees het in onze BeursBijbel