Amerikaanse regulatoren hebben vrijdag de activiteiten van Silicon Valley Bank stopgezet. De bank was populair bij innovatieve en snelgroeiende bedrijven, alsook bij beginnende startups. Het faillissement heeft zelfs een impact op Chinese startups, die aan de hand van Chinese mobiele nummers rekeningen konden openen bij Silicon Valley Bank.

De wereld is verweven met elkaar, zoveel is duidelijk. Het faillissement van Silicon Valley Bank heeft niet alleen een impact op de Amerikaanse banksector en bedrijfswereld, maar ook op Chinese startups. Hun online systeem stelde deze startups in staat rekeningen te openen op amper één week tijd. Bij traditionele banken, zoals bijvoorbeeld HSBC en Citi, duurt deze grondige en strenge procedure drie tot zes maanden.

Door een bankrekening bij SVB te hebben, konden Chinese startups gefinancierd worden door Amerikaanse investeerders en dus ook een IPO aanvragen op de Amerikaanse beurzen. Het is niet meteen duidelijk hoeveel Chinese startups klant waren bij Silicon Valley Bank maar er zou sprake zijn van enkele miljarden dollars.

De U.S. Federal Deposit Insurance Corporation zei dat verzekerde spaarders uiterlijk maandagochtend toegang hebben tot hun deposito’s. De standaardverzekering dekt tot 250.000 dollar per deposant, per bank, voor elke accounteigendomscategorie. De meeste deposito’s van de SVB waren echter onverzekerd. De FDIC zei dat onverzekerde deposanten ‘receivership certificates’ voor hun tegoeden zullen krijgen.

Herstel?

We zien echter dat de beurzen hun rug aan het rechten zijn na enkele woelige dagen. Tal van aandelen van regionale banken in de USA herstellen dinsdag van hun bloedrode beursdag. First Republic Bank, dat maandag 61,8 procent daalde, opende dinsdag aan 50 procent. Aandelen van Western Alliance Bancorp en KeyCorp gingen 33 en 16 procent de hoogte in.

Het ‘gunstige’ inflatierapport is wellicht het duwtje in de rug dat de aandelenmarkten nodig hadden. De consumentenprijzen stegen in februari met 6 procent jaar-op-jaar, de traagste stijging sinds september 2021. De inflatie maakte geen onverwachte sprongen, zoals analisten hadden verwacht. En dat smaken beleggers en investeerders duidelijk.

Bronnen: Evelyn Cheng & Daisy Cherry – CNBC

Foto: David Dennis – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>