De aandelenmarkten zitten al maandenlang in de lift en de toekomstverwachtingen van de meeste analisten zijn ook hoopgevend gestemd. Toch laat data van zakenbank Citigroup zien dat dit wellicht juist het moment is om voorzichtig te worden. Er is namelijk sprake van een extreem optimistische houding onder in het bijzonder de institutionele beleggers.

Zoals de meesten onder ons wel weten vormen institutionele beleggers een belangrijke groep binnen het dagelijkse handelsvolume. Veranderingen bij deze groep moeten daarom ook nauwlettend in de gaten gehouden worden. En volgens Citigroup is dit het moment om de ogen goed open te houden. Institutionele beleggers houden immers op dit moment nog maar 2,25% van hun beheerde vermogen aan in contanten. En dat hebben we tijdens deze Bull Market nog nooit meegemaakt.

Kaspositie van institutionele beleggers was tijdens deze Bull Market nog nooit zo laag

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is deze gevaarlijke situatie in beeld gebracht. Tijdens het kwartaal dat eindigde op 30 september 2016, hadden institutionele beleggers nog 7,5% van hun vermogen aan de zijlijn staan in de vorm van contanten. Dat was destijds de hoogste stand sinds 2008. En vanaf dat moment werd er juist een gigantische beursrally in gang gezet.

Juist daarom is het nu van cruciaal belang om voorzichtig te werk te gaan. Contrair beleggen tegenover de acties van institutionele beleggers wist de afgelopen keer te lonen. Omdat de institutionele beleggers nu zo optimistisch gestemd zijn, is dit wellicht het ideale moment om een stapje achteruit te doen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)