De regering van Singapore heeft vrijdag een reeks initiatieven aangekondigd om veelbelovende snelgroeiende bedrijven uit de hele regio naar de plaatselijke beurs te lokken. Hoewel de Singaporese aandelenmarkt goed presteert, heeft deze het moeilijk om nieuwe bedrijven aan te trekken.

Singapore is de favoriete beursbestemming voor REIT’s of vastgoedbeleggingsfondsen. De eilandstaat heeft het echter moeilijk om grote beursintroducties uit de techsector aan te trekken, wat één van de meest populaire sectoren op de wereldmarkten is.

Nanofilm Technologies International, dat beschermende coatingmaterialen voor smartphones en televisies maakt, maakte vorig jaar haar handelsdebuut op de Singapore Exchange (SGX). Het was de eerste grote niet-REIT IPO in jaren.

De regering kondigde aan dat zijn samen met de staatsinvesteringsmaatschappij Temasek zal investeren in een nieuwe fonds om bedrijven te helpen kapitaal aan te trekken. Dit fonds zal van start gaan met een eerste tranche van 1,5 miljard Singaporese dollar of $1,1 miljard.

Gan Kim Yong, minister van Handel en Industrie, stelt:

De maatregelen zullen van SGX een aantrekkelijke optie maken voor beursnoteringen van innovatieve groeibedrijven.

SPAC

De SGX heeft de afgelopen paar jaar initiatieven ontplooid om beursintroducties te stimuleren. Eerder deze maand kondigde de beurs nieuwe regels aan om de notering van special purpose acquisition companies of SPAC’s mogelijk te maken. Deze maatregel werd gezien als een manier om de Singaporese markt voor beursintroducties nieuw leven in te blazen.

De Singaporese aandelenmarkt heeft het dit jaar aanzienlijk beter gedaan dan veel van zijn regionale evenknieën. De Straits Times Index is dit jaar met ongeveer 7,8% gestegen.

Het aantal beursintroducties op de SGX zijn in vergelijking met andere beurzen echter mager geweest. In de eerste helft van dit jaar vonder in Singapore slechts 3 beursintroducties plaats die $200 miljoen opbrachten. Ter vergelijking: in Hongkong vonden 46 beursintroducties plaats die in totaal meer dan $27 miljard opbrachten.

Bron: CNBC

Foto: iStock