De economie in Singapore heeft het zwaar te verduren door COVID-19. Ze zit namelijk in een technische recessie nadat de economie met 41,2 procent is gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. De reden waarom het tweede kwartaal slechter is dan het eerste, is omwille van de strenge maatregelen die de overheid heeft genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De vier stimuleringspakketten lijken voorlopig niet te voldoen.

Analisten van Reuters hadden voorspeld dat de Singaporese economie met 37,4 procent zou krimpen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Best een deprimerende voorspelling, de realiteit is zelfs nog slechter. De economie ging namelijk met 41,2 procent achteruit.

Hierdoor zit Singapore in een technische recessie vermits het bbp tijdens Q1 ook al met 3,3 procent was gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het slechte resultaat van Q2 heeft uiteraard te maken met COVID-19 en de strenge maatregelen die de overheid heeft genomen begin april. Het merendeel van de bedrijven deed de deuren dicht.

Recessie

De Singaporese overheid verwacht een economische krimp van 4 tot 7 procent dit jaar, de grootste recessie die het land ooit gekend heeft. Alex Holmes, econoom bij Capital Economics, verwacht echter wel een sterke rebound de komende kwartalen dankzij de sterke stimulus.

While many industries, notably tourism and hospitality, will continue to suffer, the economy should rebound faster than others in the region.

Er zijn dit jaar al vier stimuleringspakketten geactiveerd, samen goed voor 70,4 miljard dollar. De overheid hoopt op deze manier de economie te stutten door bedrijven en gezinnen een financieel duwtje in de rug te geven. Of een vijfde pakket nodig is, valt nog af te wachten.

Bronnen: CNBC

Foto: 12019 – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>