Steeds meer bedrijven kiezen er voor om een plekje op de beurs aan te vragen. Met name in de Verenigde Staten is deze trend goed zichtbaar. Zeker nu de aandelenmarkten rond recordhoogten bewegen. De vraag is alleen of beleggers wel zo blij moeten zijn met de huidige IPO-gekte.
Van een IPO is sprake op het moment dat een niet-beursgenoteerde onderneming een notering krijgt op de beurs. In Nederlandse termen spreken we in dit geval ook wel van een ‘beursgang’. Tijdens de afgelopen maanden hebben meerdere bedrijven op Wall Street een notering gekregen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de taxidienst Uber.
IPO-gekte doet denken aan het jaar 2000
Het probleem van de huidige beursgangen is echter dat maar weinig van die bedrijven winst maakt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van S&P Global, te zien dat in 2018 81% van de Amerikaanse bedrijven die een notering kreeg op Wall Street, op dat moment verlies maakte. En daarmee werd het record uit het jaar 2000 geëvenaard.
Daarnaast staat de teller voor dit jaar al op 80%. Volgens analisten is dit een zorgwekkende situatie. Deze grafiek laat namelijk pijnlijk duidelijk zien dat zelfs verlieslatende bedrijven een succesvolle beursnotering kunnen krijgen. En dat doet herinneren aan het jaar 2000, toen ook bijna elk bedrijf zomaar een beursnotering kon aanvragen. En we weten allemaal hoe het destijds is afgelopen met de IPO-gekte.
Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS