De groei van de wereldeconomie staat onder druk, dat zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn. Ondanks deze economische adempauze heeft de wereldeconomie er een aantal mooie jaren opzitten. De Amerikaanse economie is daarin een positieve uitschieter, want de Amerikanen wisten tijdens de afgelopen jaren vriend en vijand te verrassen met hun indrukwekkende economische groei. Toch is dat niet bij alle Amerikaanse bedrijven terug te zien.

Als we naar de Amerikaanse macrocijfers kijken dan valt er een duidelijke conclusie te trekken: de financiële crisis ligt alweer ver achter de rug. Zo is het Amerikaanse bruto binnenlands product allang weer boven het oude niveau uitgestegen en ook de banencijfers waren zelden zo goed. Zo beweegt bijvoorbeeld het Amerikaanse werkloosheidscijfer rond een historisch dieptepunt. Ook de aandelenmarkten staan alweer tientallen procenten boven de oude niveaus van voor de crisis. Toch is dat bij sommige bedrijfswinsten niet het geval.

Niet alle bedrijven wisten te profiteren van de economische groei

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat op dit moment amper 60% van de bedrijven binnen de Russell 2000 index winstgevend is. En dat ligt ver onder het niveau van voordat de grootste mondiale crisis uit de geschiedenis uitbrak. In het jaar 2007 lag dit percentage immers nog boven de 75%. Daarnaast is op de grafiek te zien dat sinds het jaar 2013 dit percentage al dalende is. En dat is best bijzonder, want tijdens de afgelopen vijf jaar wist de Amerikaanse economie wel verder te groeien.

Uiteraard moet hierbij vermeld worden dat deze index bestaat uit de 2000 grootste Amerikaanse small-cap bedrijven. Over het algemeen doen de grotere Amerikaanse bedrijven het een stuk beter dan voor de crisis (zoals bedrijven uit de S&P 500 en de Dow Jones index). Maar, deze grafiek maakt wel duidelijk dat de economische groei van de afgelopen jaren niet overal goed voelbaar was. Ook in het bedrijfsleven is er sprake van ‘ongelijkheid’.

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.