De groei van de wereldeconomie is in een vertraging terecht gekomen en als gevolg daarvan hebben steeds meer landen moeite om het hoofd boven water te houden. In het bijzonder zitten de groeilanden in de hoek waar de klappen vallen. Deze landen zijn vaak sterk afhankelijk van de export en de wereldwijde export staat op dit moment behoorlijk onder druk. Mocht er een wereldwijde recessie uitbreken dan kan dit dramatische gevolgen hebben voor de meeste groeilanden.

De handelspolitiek van Donald Trump heeft er toe geleid dat de wereldwijde groei onder druk staat. De opgelegde importheffingen zijn voor veel exportgerichte landen een doorn in het oog. Met name de groeilanden ondervinden daar de nodige hinder van. Op het moment dat de wereldeconomie namelijk onder druk komt te staan, voelen zij dit vaak als eerste.

Zuid-Korea en Rusland zijn klaar voor een eventuele recessie

Uit het meest recente rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) blijkt dat op dit moment van de groeilanden alleen Zuid-Korea en Rusland klaar zijn voor een eventuele recessie. Beide landen hebben een ‘normale’ rentestand en daarnaast is bij beide landen sprake van een begrotingsoverschot.

Op de staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is ook te zien dat de andere groeilanden op dit moment gebukt gaan onder begrotingstekorten. In Brazilië is dit begrotingstekort zelfs opgelopen tot 8% van het Braziliaanse bruto binnenlands product. En ook Zuid-Afrika en India ogen niet sterk.

Wat dat betreft is het dus te hopen dat de handelssituatie rap beter wordt.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!