De beurs van Argentinië is de geschiedenisboeken ingegaan als de slechtst presterende beurs van het jaar 2018. De MSCI Argentina Index verloor in 2018 ruim 50% aan beurswaarde. Toch voert juist deze beurs op dit moment de lijst aan als het gaat om de best presterende indices van het jaar 2019.

Argentinië is tijdens het afgelopen jaar geconfronteerd met genoeg ellende. Economisch gezien is het allemaal snel bergafwaarts gegaan en daarnaast wist de politieke onrust voor extra kopzorgen te leiden. Niet vreemd dus dat beleggers de beurs van Argentinië de rug toekeerde. Toch is daar de afgelopen weken een grote verandering in gekomen.

Beurs van Argentinië kruipt langzaam uit het diepe dal

De Argentijnse economie, de op twee na grootste van Zuid-Amerika, maakt moeilijke tijden door. Vorig jaar steeg de inflatie naar bijna vijftig procent. Als gevolg daarvan zag de Argentijnse regering zich genoodzaakt om een akkoord te sluiten met het IMF. In ruil voor de noodleningen, van in totaal 49 miljard euro, moest de regering het begrotingstekort terugdringen.

En juist die steun van het IMF lijkt beleggers nu goed te doen. Het vertrouwen in Argentinië is nog steeds erg laag, maar er gloort weer een beetje hoop dat de Argentijnse economie uit het slop aan het kruipen is. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Charlie Bilello, is te zien dat de MSCI Argentina Index inmiddels dit jaar op een winst van 14% staat.