Tijdens de afgelopen maanden zijn beleggers flink verwend. De meeste aandelenmarkten wisten haast in één rechte lijn te stijgen. En mede daardoor is het optimisme op de beursvloer flink aangewakkerd. Het verleden voorspelt echter weinig goeds voor de komende beursmaanden.

De maand mei is aangebroken en als gevolg daarvan zal bij meerdere beleggers de beursspreuk “Sell in May and Go Away” naar boven komen drijven. Uiteraard biedt deze oude beursspreuk geen enkele garantie op dalende beurskoersen tijdens de komende handelsweken, maar het klopt wel dat we in een tegenvallende beursperiode terecht zijn gekomen.

We komen net uit de beste periode van het jaar

Uit onderzoek van LPL Research blijkt dat de periode juni-november, april-september en mei-oktober de meest tegenvallende beursperiodes van het jaar zijn. Gemiddeld gezien bedraagt het verlies van de S&P 500 index in deze periodes respectievelijk -2,9%, -2,5% en -1,5%. Sinds het jaar 1950 wist de S&P 500 index in deze periodes ongeveer in slechts 35% van de gevallen hoger te sluiten.

Dat de afgelopen beursmaanden zo voorspoedig verliepen, is volgens de mannen van LPL Research niet vreemd te noemen. We komen namelijk net uit de meest gunstigste periode van het jaar. Zo is op de tabel te zien dat de periode november-april gemiddeld weet te leiden tot een stijging van 7%. In bijna 80% van de gevallen wist de S&P 500 index in die periode in het groen te sluiten. Dit jaar bedroeg de stijging in deze periode zelfs 8,63%.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>