De S&P 500 index moest in de meest bullishe maand van het jaar (december) meer dan 9% aan beurswaarde inleveren. Dit was de slechtste decemberprestatie sinds 1931. Als reactie hierop lieten veel analisten weten dat de eindejaarsrally was uitgebleven. Toch lijkt die conclusie niet helemaal te kloppen.

De ‘eindejaarsrally’ heeft over het algemeen niet betrekking op de hele maand december. Het heeft officieel immers slechts betrekking op de laatste vijf handelsdagen van het jaar en de twee eerste handelsdagen van het nieuwe jaar. Dit staat ook wel bekend als het ‘december effect’ dat als eerste werd geconstateerd door Yale Hirsch in 1972.

Er was wel sprake van een eindejaarsrally op Wall Street

En tijdens de laatste vijf handelsdagen van 2018 en de twee eerste handelsdagen van 2019, wist de S&P 500 index een winst van 1,3% te realiseren. En deze stijging kan goed nieuws betekenen voor de huidige beursmaand.

Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, te zien dat de S&P 500 index tijdens de laatste vijf keer dat er geen eindejaarsrally plaatsvond (dus een daling), in de maand januari telkens in het rood wist te sluiten.

Wat dat betreft mogen beleggers dus blij zijn dat de stier er uiteindelijk nog een eindsprint wist uit te persen.