Tijdens het beursjaar 2018 werden beleggers geconfronteerd met een flinke dosis volatiliteit. Zo werden de aandelenmarkten in oktober nog getrakteerd op flinke verliezen. Ook op dit moment lijkt de lucht nog niet geklaard te zijn. Weten de stieren alsnog het beursjaar in stijl af te sluiten?

Ryan Detrick, van LPL Research, heeft het verleden onder de loep genomen om er achter te komen of beleggers verheugd mogen zijn dat de laatste maand van het jaar is aangebroken. Op de bovenstaande staafgrafiek is te zien dat geen enkele andere beursmaand gemiddeld gezien kan genieten van een dergelijk hoog rendement als de maand december (sinds 1950). Tevens wijst het verleden uit dat de kans deze maand het grootst is dat Wall Street in het groen weet te sluiten.

Trekt de stier aan het langste eind?

Wat dat betreft zouden we dus kunnen stellen dat het verleden in het voordeel is van de stier. Ook is de kans klein dat de beer het opnieuw voor elkaar weet te krijgen om een dergelijke correctie te bewerkstelligen zoals we in oktober zagen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is immers te zien dat sinds 1950 de maand december geen enkele keer de boeken in is gegaan als de slechtste maand van het jaar.

Overigens zou het geen overbodige luxe zijn als de stier deze maand aan het langste eind weet te trekken. Heel wat wereldwijde indices kijken namelijk op jaarbasis gemeten nog steeds tegen een verlies aan.