De wereldeconomie kampt op dit moment met een groeivertraging. En als gevolg daarvan hebben diverse beursgenoteerde bedrijven al een winstwaarschuwing afgegeven. Ook analisten hebben hun verwachtingen drastisch naar beneden toe moeten bijstellen. Met name de zogenoemde ‘small cap’ aandelen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Maar, dat proces is al langer gaande.

Over het algemeen valt te zeggen dat small cap bedrijven conjunctuurgevoelig zijn. Dit wordt ook door diverse onderzoeken ondersteund. In tijden van opgaande conjunctuur is dit overigens juist goed nieuws, want in dat geval weten de ‘kleinere’ bedrijven vaak harder te groeien dan de ‘grotere’ bedrijven. Maar, in tijden van neergaande conjunctuur geldt uiteraard het tegenovergestelde. Over het algemeen valt te zeggen dat kleinere bedrijven een lager weerstandsvermogen hebben.

Steeds minder Small Cap bedrijven zijn winstgevend

Opvallend genoeg hebben de small cap bedrijven al enige tijd moeite om de winstgroei intact te houden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat op dit moment 35% van de bedrijven binnen de Russell 2000 index niet winstgevend is. Binnen de large cap index (Russell 1000) ligt dit percentage op ‘slechts’ 11%. Daarnaast is op de grafiek te zien dat al enkele jaren de negatieve trend gaande is bij de small cap bedrijven.

Moeten beleggers dit signaal niet erg serieus nemen?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)