Softbank heeft op maandag bekendgemaakt dat het zijn resterende belang in Uber heeft verkocht. Het Japanse conglomeraat wil op deze manier cash ophalen door de toenemende verliezen bij zijn investeringsunit.

Het conglomeraat verklaarde dat het zijn belang in Uber tussen april en juni had verkocht tegen een gemiddelde prijs van $41,47 per aandeel. Softbank kocht zijn positie aan gemiddeld $34,50, dus boekt een mooie meerwaarde.

Softbank investeerde in 2018 en opnieuw in 2019 in Uber. Het bedrijf werd op een gegeven moment zelfs de grootste aandeelhouder. Vorig jaar verkocht Softbank reeds een derde van zijn belang. Nu doet het dus de rest van zijn positie van de hand.

Rotjaar voor het Vision Fund

De stap komt er nadat Softbank’s Vision Fund, zijn investeringsvehikel in tech-aandelen, een verlies van meer dan $21 miljard rapporteerde voor het kwartaal tot juni. Dit was één van de hoogste verliezen op kwartaalbasis ooit voor het bedrijf.

Het Vision Fund van SoftBank heeft in de eerste helft van het jaar fors geld verloren doordat technologieaandelen sterk zijn gedaald. De ongebreidelde inflatie heeft de centrale banken wereldwijd ertoe aangezet de rente te verhogen. Sommige van zijn participaties, zoals het Zuid-Koreaanse e-commercebedrijf Coupang en de Amerikaanse voedselbezorger DoorDash, kenden dit jaar stevige verliezen.

Masayoshi Son, de CEO van SoftBank, beloofde eerder dit jaar dat het bedrijf in “verdedigingsmodus” zou gaan nadat het een recordverlies had geleden op het Vision Fund. Onderdeel van die strategie is de verkoop van een aantal van zijn holdings om zijn kaspositie te versterken. Softbank verkocht ook reeds een deel van haar positie in Alibaba.

Bron: CNBC
Foto: iStock