Sinds medio augustus is het onrustig op de aandelenmarkten. De grote vraag is of beleggers een tijdelijke correctie in de huidige bullmarkt meemaken, danwel de start van een nieuwe bearmarkt. Jonathan Krinsky, hoofd technisch analyse bij MKM Partners, neigt naar de tweede optie. Hij maakt zich specifiek zorgen om een terugkerend patroon in de S&P 500 index. Sinds de start van de daling half augustus, is de gemiddelde prijs over twaalf maanden van de S&P 500 twee maanden successievelijk gedaald. Dit blijkt uit data van Bloomberg en MKM Partners. In de twee voorgaande decennia zijn soortgelijke dalingen maar twee keer eerder voorgekomen: in de dotcom-crash en gedurende de 2007-2009 bearmarkt.
De verslechtering in bovenstaande grafiek laat duidelijk zien dat het bullish momentum verzwakt is. Oorzaken van de verslechtering zijn onder meer de tegenvallende bedrijfswinsten en de minder rooskleurige vooruitzichten. Ook een mogelijke renteverhoging van de Fed werpt zijn schaduw vooruit.
Flinke schade in grafiek
Hoewel het patroon in de grafiek niet met 100 procent zekerheid het einde van de bullmarkt aankondigt, toont het wel duidelijk de schade aan die de uitverkoop in augustus heeft veroorzaakt. Die verkoopgolf zorgde voor de eerste daling van meer dan 10 procent in vier jaar tijd. “Deze grafiek is één van onze grootste zorgen voor de lange termijn”, zo stelt Jonathan Krinsky in een note aan beleggers. “Hoewel we geen soortgelijke bearmarkt verwachten als in 2007-2009 of in de dotcom-crash, denken we dat beleggers deze ontwikkeling niet zomaar naast zich neer moeten leggen.”
Lange duur
De laatste twee periodes dat het 12-maandelijks gemiddelde twee maanden achtereenvolgens daalde, bleef dit patroon lange tijd voortduren. De maatstaf startte de daling in januari 2008 en keerde pas weer in oktober 2009. En toen de technologiezeepbel in 2000 uiteenspatte, begon de S&P 500 aan een val die maar liefst 32 achtereenvolgende maanden duurde. Beleggers zijn dus gewaarschuwd.