Volkswagen fraude dieselgate

  • Er staat heel wat op het spel en niet alleen voor Volkswagen
  • Een eigen financiële afdeling met €164 miljard activa
  • De drang om de grootste te willen zijn

De fraude rond de emissie uitstoot van Volkswagen breidt zich stelselmatig verder uit. Steeds meer landen eisen een onderzoek en het imago raakt steeds meer besmeurd. Ongeveer 11 miljoen auto’s kunnen betrokken zijn bij het schandaal. Maar waarom heeft Volkswagen zo veel risico genomen? Laten we eerst even de financiële gevolgen bekijken. In de Verenigde Staten zijn 482.000 voertuigen betrokken. Analisten gaan uit van een boete van $37.500 per voertuig. Dit brengt de potentiële boete op $18 miljard. Toch heeft Volkswagen maar $7,3 miljard provisie aan de kant gezet. Boetes vallen in de meeste gevallen dan ook lager uit dan de markt in eerste instantie anticipeert. Zo kreeg General Motors een boete van slechts $900 miljoen voor een fout die 124 levens eiste. Toyota kreeg een boete van $1,2 miljard in een onderzoek waarbij het 8,1 miljoen voertuigen betrokken waren. Hoewel ieder onderzoek anders is, liggen de bedragen uit het verleden toch fors lager dan $18 miljard.

Gaat Volkswagen General Motors achterna?

De boete lijkt in eerste instantie niet het grootste probleem te zijn voor Volkswagen. Rechtszaken van automobilisten die een Volkswagen kochten de laatste jaren lijkt een groter probleem te vormen. En wat met de dealers van Volkswagen? En aandeelhouders beginnen zich ook al te roeren. Een precieze schatting hiervan maken is moeilijk. Maar Volkswagen heeft ook een eigen financiële afdeling dat leningen verstrekt aan mensen die een auto willen kopen of aan dealers die auto’s verkopen. De activa van deze afdeling zijn de laatste 10 jaar verdubbeld en maken 44% uit van de totale activa van de Volkswagen Groep. Met €164 miljard is het even groot als GMAC van General Motors 6 jaar geleden. Deze afdeling is afhankelijk van kortetermijnleningen en deposito’s om de activiteiten te financieren. Als de imagoschade blijft oplopen, kan deze financiële groep snel in de problemen komen, net zoals dat gebeurde met GMAC toen General Motors in de problemen kwam.

Waarom nam Volkswagen dan zo veel risico?

Ten eerste was er de drang om de grootste te willen zijn. Volkswagen werd geobsedeerd om Toyota voorbij te steken als ’s werelds grootste autofabrikant. Hierdoor moest Volkswagen zijn marktaandeel in de Verenigde Staten gevoelig verhogen. Ten tweede wou Volkswagen de Amerikaanse consument er van overtuigen dat dieselmotoren wel degelijk groene wagens kunnen zijn. Dieselwagens maken slechts 1% van de totale automarkt uit in de Verenigde Staten, maar Volkswagen had hierin wel een marktaandeel van 50%. Ten derde dachten ze dat ze er mee weg te kunnen geraken, net zoals in Europa. In Europa tellen de testen eigenlijk niet zo veel voor. De uitstoot wordt er getest door private bedrijven die werken in opdracht van een overheid. In feite spelen deze private bedrijven onder een hoedje met de autofabrikanten omdat ze hun klanten zijn.

Emissie uitstoot Europa

Dit schandaal kan de volledige auto-industrie veranderen. Er staat heel wat op het spel en niet alleen voor Volkswagen. Alle inzichten op de markt, leest u in de wekelijkse nieuwsbrief van Slim Beleggen.