De financiële markten, meer bepaald de Amerikaanse beurzen, zijn voorlopig goed aan het presteren. Het is zelfs zo dat de afgelopen maand januari de beste januari in de afgelopen 30 jaar is. Jason Hunter, strateeg bij JP Morgan ziet gelijkenissen met de rebound van de beurzen in 2000 en 2007.

De S&P 500 is sinds 24 december 15 procent gestegen ten opzichte van zijn laagtepunt. De rebound is alleszins behoorlijk indrukwekkend, vooral gezien de belabberde slechte maanden die beleggers en investeerders achter de rug hebben eind vorig jaar. Volgens Jason Hunter, technisch strateeg bij JP Morgan, zijn er gelijkenissen met de beursjaren 2000 en 2007 en dat hoeft niet persé slecht te zijn.

Hunter beweert dat historisch gezien, als aandelen zwaar ‘oversold’ zijn geweest, er heel vaak een periode van 6 tot 12 maanden is waarin aandelen opnieuw worden opgepikt door beleggers en dat er gedurende deze periode mooie rendementen gehaald kunnen worden op de aandelenmarkten.

The rebound we’ve had to-date…[is] consistent with 2000 and 2007…but I think it’s worth noting that you see that type of price action outside of bear market environments as well.

Rebound

Om uit te maken of we nu met een ‘bull market revival’ zitten of een ‘bear market bounce’, moeten we volgens Hunter naar de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) kijken. Deze index volgt 30 bedrijven wiens PMI cijfers een goede indicator geven van de Amerikaanse economische toestand. Uit de analyse van Hunter blijkt dat deze index in november vorig jaar al zijn bodem had bereikt.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China oefent ongetwijfeld druk uit op de PMI cijfers, maar de situatie lijkt stilaan te verbeteren. Indien dit effectief het geval is, dan zullen de Amerikaanse aandelenmarkten volgens Hunter opnieuw hogere oorden gaan opzoeken de komende maanden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay