De Wereldbank, ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, waarschuwt dat de groei van de wereldeconomie dit jaar gaat vertragen zoals dat in het jaar 2008 ook het geval was. Het financiële klimaat is zeer uitdagend wegens de hardnekkige inflatie en de hoge rentes en dat gaat zwaar doorwegen dit jaar. Grote economieën gaan minder hard groeien.

De wereldeconomie zit in het slop, dat is kort samengevat hetgeen de Wereldbank dinsdag heeft gezegd. Het instituut waarschuwt dat er momenteel te veel factoren zijn die druk uitoefenen op geavanceerde economieën. Hoofdeconoom Indermit Gill benadrukt dat de wereldeconomie zich in een benarde positie bevindt door de inflatie en de hoge rentes.

The world economy is in a precarious position.

Vorig jaar groeide de wereldeconomie met 3,1 procent en zou dit jaar slechts met 2,1 procent toenemen. Dat groeitempo komt overeen met dat van tijdens de financiële crisis van 2008, hoewel de groei in ontwikkelde landen naar verwachting hoger zal zijn dan tijdens de financiële crisis van 2008. De groei in opkomende markten zal lager zijn.

Economieën

De Amerikaanse economie zou dit jaar gaan groeien met 1,1 procent, dat is een vol procentpunt minder dan vorig jaar. Dat heeft voornamelijk te maken met de reeks renteverhogingen van de Federal Reserve. De centrale bank is bewust een groeivertraging in de hand aan het werken om de inflatie te bestrijden, maar deze laatste blijkt bijzonder hardnekkig te zijn.

Geavanceerde economieën zouden dit jaar met 0,7 procent gaan groeien terwijl ze vorig jaar nog met 2,6 procent groeiden. 2024 zal volgens de Wereldbank niet beter worden, ze verwachten dat de groei zwak blijft tot in het jaar 2025. De opkomende markten, zoals China en India, zouden tegen het einde van 2024 gemiddeld met 5 procent gaan groeien.

Bronnen: Jennifer Schonberger – Yahoo Finance

Foto: McArthur – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>