Volgens kredietbeoordelaar S&P is Rusland in gebreke gebleven met de aflossing van zijn buitenlandse schuld. Rusland heeft de afbetalingen immers in roebels en niet in dollars aangeboden.
Rusland heeft geprobeerd om 2 in dollar genoteerde obligaties die op 4 april vervielen, in roebels terug te betalen. Het bedrijf verklaarde dat dit neerkwam op een selectieve wanbetaling. Beleggers zullen waarschijnlijk niet in staat zijn om de roebels om te zetten in dollars die gelijk zijn aan de oorspronkelijk verschuldigde bedragen.
Volgens S&P is er sprake van een selectieve wanbetaling wanneer een entiteit in gebreke is gebleven bij een specifieke schuldverplichting, maar niet bij haar gehele schuld.
Rusland kan niet beschikken over $315 miljard van zijn deviezenreserves als gevolg van de westerse sancties die aan het land zijn opgelegd. Om deze reden verklaarde Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, dat deze wanbetaling kunstmatig is. Rusland beschikt immers over voldoende dollars, het kan er alleen niet bij.
Artificiële koers
In de dagen na de invasie daalde de roebel met maar liefst 40% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Rusland doet er alles aan om de koers kunstmatig overeind te houden. De centrale bank verhoogde te rentetarieven tot 20% en exporteurs werden gedwongen het grootste deel van hun inkomsten in buitenlandse valuta om te ruilen voor roebels.
Die laatste maatregel is nog steeds van kracht. De centrale bank heeft vorige week wel enkele maatregelen versoepeld. De rente werd bijvoorbeeld verlaagd tot 17%, wat wel nog steeds aanzienlijk hoger is dan de 10% van voor de invasie.
Bron: CNN
Foto: iStock