De afgelopen tijd hebben we veelal goed nieuws mogen ontvangen vanuit de eurozone. Het is duidelijk dat de Europese economie weer aan de betere hand is en langzamerhand profiteren steeds meer eurozonelanden daarvan. Toch zal een groot gedeelte van de Spanjaarden daar totaal anders over denken.

Op dit moment is er in Spanje sprake van een werkloosheidspercentage van 17,7%. Uiteraard is dit een gigantisch hoge werkloosheid, maar de werkelijke werkloosheid is mogelijk nog hoger. Dit percentage is namelijk gebaseerd op de geregistreerde Spaanse werklozen die tevens aan de voorwaarden van werkloosheid voldoen. Het daadwerkelijke percentage van Spanjaarden dat zonder werk zit, is mogelijk nog veel hoger.

Spaanse werkloosheid is nog steeds problematisch

De Spaanse situatie is nog dramatischer als we een blik werpen op de bovenstaande staafgrafiek van Bloomberg. Op deze grafiek is te zien dat de Spaanse groep met werklozen 27% bedraagt van de totale werkloosheid binnen de eurozone. Gezien het feit dat de eurozonebevolking voor slechts 14% bestaat uit Spanjaarden, mogen we wel zeggen dat Spanje het in vergelijking met veel andere landen niet geweldig doet.

Overigens blijft Italië ook nog steeds kampen met een hoge werkloosheid. In zowel Italië als Spanje is in het bijzonder de situatie onder de jongeren problematisch te noemen. In Spanje is er sprake van een jeugdwerkloosheid van 38,6% terwijl Italië het niet veel beter weet te doen met een werkloosheidspercentage onder de jongeren van 37%. Hiermee blijven ze bijvoorbeeld ver achter op Nederland (9%) en Duitsland (6,7%).