Steeds meer Amerikanen beginnen zich zorgen te maken over de toekomst. Als gevolg daarvan letten ze nu extra goed op hun uitgaven. Tijdens de afgelopen maanden is het spaargedrag van de Amerikaanse bevolking drastisch veranderd. En dat kan grote gevolgen gaan hebben voor de inflatie.

Amerikanen staan er om bekend dat ze graag geld uitgeven. Zo is het in de VS vrij normaal om een lening aan te gaan voor de aanschaf van bijvoorbeeld een televisie of een koelkast. We mogen dus gerust stellen dat de Amerikanen een stuk minder zuinig zijn dan de Belgen en de Nederlanders.

Dalende inflatie is een slecht economisch teken

Door het uitgavenpatroon van de Amerikaanse bevolking wist de Amerikaanse economie uit te groeien tot een volwaardig consumeergerichte economie. Daar kan echter binnen afzienbare tijd verandering in gaan komen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Varian Perception, te zien dat de Amerikanen zelfs tijdens de financiële crisis niet zoveel spaarden. Het huidige niveau was voor het laatst zichtbaar tijdens het jaar 2004.

Op de grafiek is ook te zien dat er normaliter sprake is van een sterke correlatie tussen het spaargedrag van de Amerikanen en de hoogte van de Amerikaanse inflatie. Het spaargedrag loopt normaliter 12 maanden voor op de inflatiecijfers. En wat dat betreft lijkt de kans dus groot te zijn dat de Amerikaanse inflatie de komende maanden een duikvlucht maakt. En dat is niet bepaald een gunstig economisch teken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)