De SPAC-boom behoort officieel tot het verleden. Geen enkele SPAC werd in juli uitgegeven toen de marktvertraging omsloeg in een regelrechte stilstand. Sponsors die ooit flink profiteerden van de populaire markt werden gedwongen te pauzeren nu de interesse van beleggers afnam en de druk van regelgevers toenam.

Beleggers in SPACs hebben hun rug gekeerd naar speculatieve snelgroeiende aandelen met een onbewezen trackrecord. Veel van deze bedrijven slaagden er immers niet in om de opgeblazen verwachtingen waar te maken. Ook richten toezichthouders steeds vaker hun vizier op SPAC’s.

Jay Ritter, professor aan de University of Florida, stelt

Een waardering van $500 miljoen geven aan een bedrijf met 0 inkomsten… die dagen zijn voorbij.

Absurde markt

Een recente overname heeft aangetoond hoe absurd de SPAC-waarderingen waren tijdens de zeepbel. Nikola kondigde onlangs aan dat het Romeo Power zal kopen in een $144 miljoen all-stock transactie. Dit is slechts 10% van de waardering die Romeo Power opgekleefd werd toen het minder dan 2 jaar geleden fuseerden met een SPAC.

Niet alleen de emissies drogen op. Ook de liquidaties nemen toe omdat het steeds moeilijker wordt om geschikte overnamekandidaten te vinden. Drie SPACs werden vorige maand ontbonden, waaronder Bill Akcman’s record SPAC van $4 miljard Pershing Square Tontine.

Hierdoor komt het aantal liquidaties dit jaar op 10. Ter vergelijking: in heel 2021 werd slechts 1 SPAC ontbonden.

Bron: CNN
Foto: iStock