De oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zouden een weerslag kunnen hebben op de Europese economie. Deze zouden echter ook een koopkans kunnen vormen, volgens verschillende analisten.

Sven Jari, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, verklaarde dat een escalatie de Europese economie zou kunnen treffen. Hierdoor zou er minder handel in de regio kunnen zijn, strengere financiële voorwaarden en verstoringen in de levering van gas.

Goldman Sachs verwacht echter geen grote gevolgen voor de handel omdat de export van de eurozone naar Rusland en Oekraïne relatief klein is. Stehn merkte ook op dat strengere financiële voorwaarden in principe wel merkbare gevolgen kunnen hebben voor de Europese groei. De financiële voorwaarden in de eurozone werden tijdens eerdere periode van spanningen tussen Rusland en Oekraïne echter niet noemenswaardig aangescherpt.

De gigant op Wall Street is van mening dat spillovers via de gasmarkt de belangrijkste mogelijkheid zijn om in de gaten te houden. Rusland is de grootste gasleverancier van Europa en voorziet doorgaans 30%-40% van de vraag naar gas via zijn pijpleidingen.

De eurozone is echter onlangs begonnen met een verschuiving van Russische pijpleidingen naar vloeibaar gas. Toch bestaat er een potentieel risico dat een escalatie kan leiden tot sancties tegen de Nord Stream 2-pijplijn van Rusland. Hierdoor zouden de gasstromen naar Europa mogelijk voor onbepaalde tijd worden beperkt, wat de krapte op de Europese gasmarkten nog zou verergeren.

Kansen

De constructieve vooruitzichten op middellange termijn werden vorige week bevestigd door strategen van Oxford Economics. Deze zeiden dat de “balans van waarschijnlijkheden” een koopkans impliceert voor de getroffen regionale en wereldwijde activa.

In het basisscenario, waarbij de problemen langs diplomatieke weg worden opgelost, verwacht Oxford Economics dat de markten geleidelijk tot rust zullen komen. Ook zal Nord Stream 2 groen licht krijgen en zullen de activaprijzen weer aantrekken door de sterke fundamentals in Rusland.

Indien de spanningen niet uitdraaien op een echte oorlog zouden de effecten op de aandelenmarkten dus beperkt blijven. Oxford Economics vergelijkt de situatie met deze van de Krimcrisis in 2014. De Russische markten kenden toen een sell off op korte termijn, maar het effect op de eurozone was slechts minimaal.

De analisten stellen:

We schatten de neerwaartse risico’s voor de eurozone bescheiden in.

Bron: CNBC
Foto: iStock