De zakenbank JP Morgan vreest dat de handelsoorlog gaat uitdraaien in een economische koude oorlog tussen de Verenigde Staten en China. Hoewel het er niet op lijkt momenteel, denken zij dat China hun beleid heus niet zal aanpassen omwille van de externe druk die hun wordt opgelegd vanuit Amerika. In dat geval, is het handelsconflict nog lang niet van de baan.

Onheilspellende vooruitzichten volgens JP Morgan. De Amerikaanse zakenbank heeft er geen goed oog op en vreest dat er niet meteen een oplossing komt voor het handelsconflict tussen de Trump en Xi Jinping. De importheffingen die momenteel actief zijn, zouden volgens hen slechts een voorproefje kunnen zijn van wat nog allemaal komen gaat de komende jaren.

Na het aankondigen van een nieuwe reeks importheffingen, stegen de financiële markten alsnog. Dat komt volgens analisten omdat de heffingen niet zo ernstig waren dan eerst werd gevreesd. Toch mogen we nog niet opgelucht ademhalen want beide landen drijven steeds verder weg van elkaar.

Now we need to think about whether this current trade war will turn into an economic cold war. We hope it doesn’t. We all know if the trade war goes on, it is going to be a lose-lose situation. No one in the world will be benefiting

Jing Ulrich, vice-voorzitter van Asia Pacific bij JP Morgan, hoopt alvast dat het zo een vaart niet zal lopen en ziet zeker nog mogelijkheden voor beide landen om tot een akkoord te komen. Dat zei ze afgelopen donderdag tijdens een discussie op het World Economic Forum te Tainjin.

Technologie

Volgens haar ligt het ‘probleem’ op technologisch vlak, daar waar beiden landen een leidende rol willen spelen. Dat beaamt ook Arun Sundararajan, professor aan de universiteit van New York.

China is naar zijn mening vijf jaar voor op de Verenigde Staten gezien digitalisering en technologie veel beter en meer geïntegreerd zijn in hun economie. Dit maakt deel uit van het ‘Made in China 2025’ programma, dat er naar streeft om een economische verschuiving te realiseren van een maakindustrie naar een consumptie gedreven model.

Bronnen: CNBC

Foto: M. Hassan – Pixabay