Grote Depressie

De kans op een nieuwe Grote Depressie is reëel, volgens Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders staan we echter niet aan de vooravond van een Grote Depressie. De wereld is vandaag namelijk totaal anders dan een eeuw geleden, zegt hij. Er zijn verschillende overeenkomsten tussen het nu en de periode voorafgaand aan de Grote Depressie; de onwil bij landen met een betalingsbalansoverschot om hun surplus weg te werken, overproductie en het ontbreken van een wereldwijde economische aanjager. Toch is het de vraag of de uitkomst van toen hetzelfde zal blijken als die van nu.

Grote Depressie

Net als voor de Grote Depressie, bestaat ook nu het risico dat de Fed een beleidsfout maakt en het beleid verkrapt terwijl de economie nog te zwak is, stelt Botham. Ook wijst hij er op dat diverse landen hun valuta nauw hebben gekoppeld aan de dollar en hierdoor extra kwetsbaar zijn. Verder merkt hij historische parallellen op tussen toen en nu. Er is volgens hem dan ook geen grote schok nodig om een Grote Depressie te veroorzaken. ‘Een eeuw geleden werden de landen die van buitenlandse financiering afhankelijk waren om hun handelstekort te financieren het hardst geraakt. Zo was er sterke afhankelijkheid van dollarliquiditeit’, vertelt Botham in een commentaar. Een andere overeenkomst is de economische zwakte in de rest van de wereld en de haperende Amerikaanse groeimotor. >>> Profiteer van onze Gratis Beursbijbel <<< Daarnaast werd het dieptepunt van de depressie versterkt door de onmacht van de Britten en de onwil van de Amerikanen om het economische voortouw te nemen. Ook nu ontbreekt het dus aan een economische locomotief en mondiale afstemming van het beleid, merkt Botham op. En dat terwijl beleidsmakers weinig speelruimte hebben om een recessie te bestrijden.

Geen Grote Depressie

Hoewel de overeenkomsten er zijn, spelen ze dit keer in mindere mate, stelt Wade. Zo is de beleidsreactie nu totaal verschillend en was er destijds geen kwantitatieve verruiming. Hoewel een tweede Grote Depressie er volgens hem dan ook niet komt, komt er wel een langdurige periode van gematigde groei. ‘Door een diepe val te voorkomen, hebben we het herstel deels verlamd’, aldus Wade.