De aandelenmarkten hebben de recordrace van kortgeleden achter zich gelaten en op dit moment is het motto om de schade zoveel mogelijk te beperken. De afgelopen paar weken zijn immers niet bepaald vlekkeloos verlopen en er zou meer onheil op komst kunnen zijn.

Tot voor kort wisten de Amerikaanse indices bijna dagelijks nieuwe recordkoersen te laten optekenen. Toch is er van die trend op dit moment weinig over. Juist op het moment dat de euforie hoogtij vierde, draaiden de indices van richting. De geopolitieke spanningen hebben er voor weten te zorgen dat er wat beweeglijkheid terug is gekomen.

Krijgen we te maken met een flinke daling net als in 2011?

Volgens sommige beleggers kan de beweeglijkheid in de komende weken nog verder gaan toenemen. Op dit moment is er immers sprake van een laag handelsvolume in verband met de zomerstop, maar steeds meer beleggers zullen de komende tijd gaan terugkeren.

Op de bovenstaande grafiek is te zien dat er sterke overeenkomsten zijn tussen de huidige beweging bij de Dow Jones index en die van het jaar 2011. Daarnaast is onderin te zien dat de 30-jarige Amerikaanse staatsobligatie ook haast synchroon loopt met de ontwikkeling van de staatsobligatie in het jaar 2011.

Mocht dit verband zich blijven voordoen, dan staat er een grote beurscorrectie op ons te wachten.