De aandelenmarkten zullen de komende tien jaar niet meer hetzelfde rendement opleveren als de afgelopen tien jaar. Dat stelt Greg Davis, CIO van Vanguard – een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Volgens hem zal een rendement van vijf procent per jaar de nieuwe normaal worden.

Sinds de bodem van de financiële crisis in 2009 waren de jaarlijkse rendementen op de aandelenmarkten hoger, maar dit zal achter ons liggen. Zo stelt de CIO:

Als we tien jaar in de toekomst kijken, zijn onze verwachtingen voor de Amerikaanse aandelen een mediaan van vijf procent rendement per jaar. Vijf jaar geleden schatte ik dit op zo’n acht procent.

Vijf procent is beduidend minder dan het all-time gemiddelde rendement van Amerikaanse aandelen. Gecorrigeerd voor inflatie was dit rendement zo’n zeven procent per jaar.

S&P 500 aan de hoge kant gewaardeerd

Davis voegt daaraan toe dat de S&P 500 vrij hoog gewaardeerd is, zo stelt hij dat deze aandelenmarkt aan de hoge kant van de ‘fair value’ zit.

Onderliggend aan de aandelen ziet Davis een lagere winstgroei dit jaar, namelijk niet meer dan tien procent groei. Vorig jaar was dit nog veel hoger.

Ook zal de Amerikaanse economie het als geheel minder doen ten opzichte van vorig jaar stelt de CIO. In 2018 was er nog een groei van drie procent en voor 2019 verwacht Davis een groeiende economie van twee procent.

De lagere rendementen door minder winstgroei en economische groei zullen volgens Davis als gevolg hebben dat Amerikanen steeds meer zullen moeten sparen.

Bron: CNBC

Foto: iStock