Tijdens de afgelopen handelsweek wisten de belangrijkste Amerikaanse indices te stijgen naar nieuwe records. Wat dat betreft zou je dus denken dat het overgrote deel van de aandelen goede zaken wist te doen. Toch is dat niet het geval. Steeds minder aandelen weten namelijk de stijgende trend intact te houden. En dat kan een groot probleem zijn voor de indices.

Tijdens de afgelopen week is de aftrap van het winstseizoen gegeven. Zo publiceerden onder meer Microsoft en Netflix hun winstcijfers. Als reactie op deze publicatie wist Microsoft op Wall Street naar een nieuwe recordkoers te stijgen. Streamingdienst Netflix daarentegen werd geconfronteerd met een daling van ruim 10%.

Vormt deze divergentie een bedreiging voor de beursrally?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Thrasher Analytics, zijn de S&P 500 en de Nasdaq index afgezet tegenover een indicator die het aantal aandelen binnen de betreffende index meet dat boven haar 20 Moving Average lijn beweegt. En op de grafiek is te zien dat binnen beide indices steeds minder aandelen boven de 20 MA-lijn weet te blijven.

Wat dat betreft kunnen we stellen dat er een divergentie is ontstaan tussen de indices en de indicatoren die meten hoeveel procent van de aandelen boven de 20 MA-lijn weet te blijven. En een dergelijke divergentie was ook in april zichtbaar toen de aandelenmarkten niet veel later geconfronteerd werden met een beurscorrectie. Ook was een dergelijke divergentie zichtbaar tijdens de zomer van 2018. En ook toen werden de aandelenmarkten niet veel later geconfronteerd met een stevige beursval.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)