Het vaccinnieuws werd met veel enthousiasme op de beursvloer ontvangen. De beurzen wisten in korte tijd stevig in waarde te stijgen. Voor de obligatiemarkt resulteerde dit nieuws niet in stijgende koersen. De rentestanden liepen namelijk op en dat betekent slecht nieuws voor de waardes van de huidige obligaties.

De obligatiemarkt wist tijdens de afgelopen jaren stevig te profiteren van het monetaire beleid van de centrale banken. Door de alsmaar lagere rente werden de bestaande obligaties steeds meer waard. Mogelijk ligt die tijd inmiddels achter ons.

Stijgende rente kan de trigger tot dalende beurskoersen zijn

Tijdens de afgelopen twee weken zijn de rentes op de staatsobligaties procentueel gezien aanzienlijk gestegen. Volgens de analisten van BCA Research kan dat uiteindelijk een belangrijk ‘verkoopsignaal’ triggeren. Tijdens de afgelopen jaren werd er viermaal een belangrijke top neergezet toen het verschil tussen de ‘Earnings Yield’ en de ‘Bond Yield’ werd teruggebracht tot 2,5%. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BCA Research, is te zien dat de beurzen op dit moment nog 0,3% van een dergelijk verkoopsignaal verwijderd zijn.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar gezien de betrouwbaarheid van dit onderzoek doen beleggers er verstandig aan om deze grafiek nauwlettend in de gaten te houden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)