Een oud beursgezegde luidt dat we aandelen moeten verkopen in mei en dat we niet moeten vergeten om terug te keren in september. Als u die beurswijsheid dit jaar had toegepast, was u heel wat rendement misgelopen. Als de geschiedenis als maatstaf gebruikt kan worden voor de toekomst, zou de sterkste beursperiode zojuist zijn aangebroken. Reden voor een feestje?

De mannen van LPL Research hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar de sterkste beursperiode van het jaar. Bij het onderzoek is telkens gekozen voor een beleggingsperiode van 6 maanden. Uit het onderzoek komt naar voren dat de periode van mei tot en met oktober de slechtste periode is om een gokje op de aandelenmarkten te wagen. Toch was daar dit jaar maar weinig van terug te zien. Uiteraard biedt het verleden ook geen enkele garantie voor de toekomst.

Zijn de stieren de komende maanden opnieuw oppermachtig?

De ‘Bulls’ onder ons hebben het verleden aan hun zijde als het gaat om de komende periode van 6 maanden. Uit onderzoek van LPL Research blijkt namelijk dat de periode van november tot en met april de meest gunstige beleggingsperiode is. In bijna 80% van de gevallen noteert de S&P 500 index aan het einde van april hoger dan de slotstand van oktober het jaar daarvoor. De gemiddelde stijging bedraagt 7%.

Natuurlijk biedt dit onderzoek geen enkele garantie dat de aandelenmarkten over een halfjaar hoger zullen staan, maar het maakt wel duidelijk dat de beren van goede huize moeten komen om de komende periode de regie in handen te kunnen nemen.