Al maanden zitten de rentestanden bij de staatsobligaties in de lift. Tijdens de afgelopen week liepen de rentes ook weer fors op als gevolg van de Amerikaanse inflatiecijfers. Inmiddels mogen we wel spreken van een ‘renteangst’ onder beleggers. En deze renteangst lijkt ook volledig terecht te zijn.

Afgelopen week werd duidelijk dat er in de VS al sprake is van flink stijgende prijzen. De economen hadden de inflatiecijfers veel te mild ingeschat en de daadwerkelijke cijfers maakten duidelijk dat het inflatiespook onderweg kan zijn. Niet vreemd dus dat de rentestanden opliepen, want centrale banken zullen uiteindelijk wel moeten ingrijpen als de inflatie structureel hoger komt te liggen.

Stijgende rente kan onheil betekenen voor de financiële markten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de Copper to Gold Ratio waarschuwt voor een stijgende rente. Al jarenlang is er sprake van een sterke correlatie tussen deze Ratio en de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. En de forse stijging bij de koperprijs laat zien dat de kans op een stijgende inflatie groot is. En een stijgende inflatie gaat normaliter ook gepaard met een stijgende rente.

Deze grafiek geeft een duidelijk waarschuwingssignaal af aan beleggers. Op het moment dat de rentestanden bij de staatsobligaties weer weten op te lopen, kan de onrust in een mum van tijd terugkeren op de financiële markten. En we weten hoe dat de vorige keer is verlopen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)