Onlangs wist de prijs voor een vat ruwe olie te stijgen naar het hoogste niveau sinds het jaar 2014. Het krachtige herstel bij de wereldeconomie weet te zorgen voor een grote vraag naar olie. Tegelijkertijd houden de olielanden de hand op de rem voor wat betreft het aanbod en derhalve is er een mismatch tussen beide componenten ontstaan. Voor de wereldeconomie is het echter te hopen dat de olieprijs niet te ver doorslaat.

De analisten van Pictet Asset Management hebben onderzocht in welk geval een te hoge olieprijs schadelijk is voor de economie. Op het moment dat de olieprijs meer dan 50% hoger noteert dan de gemiddelde trend, is er sprake van een economisch probleem. Op dat moment zullen consumenten immers hun overige uitgaven zoveel mogelijk proberen uit te stellen en op die manier wordt de economische motor tot stilstand gebracht.

Brent olieprijs van $ 90 kan economische problemen veroorzaken

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is te zien dat het kantelpunt op dit moment rond de $ 90 voor wat betreft de Brent olieprijs ligt. Een notering hierboven kan zorgen voor economische problemen en daarmee een nieuwe recessie. Op de grafiek is immers te zien dat de voorgaande signalen telkens wisten te leiden tot een economische neergang.

Gezien de trend van de afgelopen maanden is het te hopen dat de OPEC binnenkort gaat ingrijpen. Door het tekort aan aanbod is het namelijk verstandig om de productiebeperkingen (gedeeltelijk) op te heffen. Op die manier kan de balans tussen vraag en aanbod terugkeren en kan een nieuwe economische recessie voorkomen worden. Het is echter nog maar de vraag of de organisatie van olielanden zich geroepen voelt om de eerder gemaakte afspraken te herzien.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>