De olieprijzen zijn de afgelopen weken fors gestegen door een combinatie van geopolitieke gebeurtenissen, maar of die stijging zal blijven duren is twijfelachtig. Verschillende marktkenners verwachten dat het momentum gaat afzwakken de komende 12 maanden waarbij de olieprijs horizontaal zal bewegen in een kanaal tussen de 55 en 75 dollar per vat.

De olieprijzen zullen niet meer stijgen maar de komende 12 maanden horizontaal bewegen, ongeveer tussen de 55 en 75 dollar per vat. Dat zei Manpreet Gill, hoofdstrateeg grondstoffen en valuta’s bij Standard Chartered Private Bank tijdens een interview met CNBC.

Met andere woorden, de oliemarkt zit momenteel bijna op zijn piek met een prijs per vat van ongeveer 72 dollar. Het komende jaar is de kans dus groot dat de prijzen wat zullen inzakken tot minimum 55 dollar per vat en vervolgens tussen die twee prijsniveaus te bewegen.

Volgens Gill is daar één simpele reden voor, namelijk de vraag en aanbod van olie. Hier hebben ze zich ook op gebaseerd toen ze voorspelden dat de olieprijzen gingen stijgen de afgelopen twee jaar.

Geopolitiek

De prijzen zijn fors gestegen door verschillende geopolitieke gebeurtenissen die een invloed hebben op de oliemarkt. Bijvoorbeeld de impact van potentiële Amerikaanse sancties voor de Venezolaanse olie-export, de uitstap uit het kernakkoord met Iran en de blijvende onrust in het Midden-Oosten.

Gill vraagt zich af hoeveel de prijzen nog kunnen stijgen, indirect stelt hij zich dan de vraag hoeveel ‘slecht nieuws’ we nog kunnen krijgen. De balans tussen vraag en aanbod zal de komende maanden wellicht minder ondersteunend werken voor de olieprijzen eind 2018 – begin 2019.

In de afgelopen weken hebben de markten zich gefocust op het effect van dreigende Amerikaanse sancties op de Iraanse olie-export, waar de Trump-regering herhaaldelijk mee heeft gedreigd. Trump had aangekondigd dat hij eerder deze maand de VS uit de nucleaire deal met Iran zou halen.

Bronnen: CNBC

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Wikimedia – CC BY 3.0 BR