De Europese en Amerikaanse centrale bank lieten tijdens de voorbijgaande weken weten dat het tijdperk van ‘gratis geld’ binnenkort ten einde komt. De ECB en de Fed gaan het opkoopbeleid afbouwen nu de economische groei overtuigend is. Toch kan het einde van het ruimhartige monetaire beleid een bedreiging voor veel bedrijven zijn.

Het grote voordeel van het huidige monetaire beleid in de wereld is dat bedrijven en overheden tegen een relatief lage rentevergoeding geld op de financiële markten kunnen lenen. Met name voor de bedrijven die gefinancierd zijn met veel vreemd vermogen is dit een prettige bijkomstigheid. Op die manier zullen de relatieve rentelasten immers dalen. Een stijgende rente kan echter grote gevolgen hebben voor deze bedrijven.

Stijgende rentelasten is funest voor een grote groep bedrijven

Uit onderzoek van The Leuthold Group blijkt dat er bij 15% van de Amerikaanse small-cap bedrijven sprake is van de situatie dat de rentelast groter is de winst (tijdens minstens 3 opeenvolgende jaren). Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is te zien dat dit percentage voor het laatst tijdens de late jaren ’90 zo hoog was. Destijds heerste er ook een hosannasfeer op de financiële markten, maar kort daarna brak de internetzeepbel uiteen.

Gezien deze grafiek mogen we wel concluderen dat veel bedrijven in de problemen komen op het moment dat de centrale banken de rente verhogen. Zij zullen in dat geval immers hun schulden moeten (her)financieren tegen een hogere rente. Wat dat betreft zal het post-monetaire tijdperk waarschijnlijk niet zonder kleerscheuren gaan verlopen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>