Het stimuleringsbeleid van verschillende centrale banken zal de wereldeconomie beschadigen op lange termijn, aldus strategen. De negatieve en nulrentes die in verschillende landen worden gehandhaafd, creëren een verslaving naar goedkoop geld en dat is volgens analisten niet duurzaam. Zij pleiten voor het normaliseren van het monetaire beleid overal ter wereld.

De trend die momenteel de markten overheerst, namelijk die van soepele centrale banken die massaal aan het stimuleren zijn met lage en negatieve rentes, gaat op termijn een negatieve impact hebben op de wereldeconomie. Dat is alleszins de mening van een aantal analisten.

Het is uiteraard de bedoeling om bedrijven en banken aan te sporen om goedkoop geld te lenen en te investeren in de hoop de economie een duw in de rug te geven. Maar langs de andere kant brengt het minder op, en kost het in sommige gevallen geld om geld te parkeren bij de centrale bank.

I’m a firm believer that zero interest rate, or negative interest rates (is) actually doing tremendous damage to the economy over the long term. To begin with, zero interest rates poison the business corporate environment.

Rentebeleid

De Europese Centrale Bank is nu al jarenlang aan het worstelen om de Europese economie erbovenop te helpen. In 2012 werd de nulrente voor het eerst in het leven geroepen, in 2014 werd deze rente negatief en is sindsdien aan het zakken geweest. Maar ook landen zoals Denemarken, Zweden en Japan zijn hetzelfde pad als de ECB aan het bewandelen.

Ook in de Verenigde Staten van Amerika heeft de Federal Reserve opnieuw het rentebeleid versoepeld omwille van de zorgen omtrent de handelsoorlog met China en de groeivertraging van de wereldeconomie. Analisten vinden dit een zorgwekkende evolutie.

We have to reverse that process. Normalization of interest rates has to be the top priority in managing the economy going forward,” Hedrick-Wong said at a panel discussion. “The addiction to cheap money … that’s the problem, not the solution.

Men verwacht dat, hoe langer centrale banken stimuleren, hoe minder effect het zal hebben. En van zodra dit middeltje is uitgewerkt, zal het in de toekomst geen soelaas meer brengen.

Bronnen: CNBC

Foto: AgnosticPreacherKid – Wikimedia – CC BY 3.0