Vrijdag was een bizarre handelsdag. De dag begon donkerrood met indexen die tot 3 procent in de min noteerden. Maar na enkele uren keerde het sentiment volledig om waardoor de Amerikaanse hoofdindexen de handelsdag donkergroen wisten af te sluiten. Er zijn namelijk contrasterende gebeurtenissen op de markten zoals de stimulus en de rentes.

Het zijn volatiele tijden op de aandelenmarkten. De Amerikaanse beurzen zitten nu al enkele weken in een neerwaartse trend door de stijgende inflatie en de stijgende rente op de staatsobligaties. Afgelopen vrijdag was een goed voorbeeld van die hoge volatiliteit.

De Nasdaq stond op een bepaald moment op -3,4 procent maar een hoopgevend bericht dat het stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar hoogstwaarschijnlijk gaat worden goedgekeurd, deed de Nasdaq opveren tot 1,55 procent in de plus. De S&P 500 en de Dow Jones Industrial sloten de handelsdag respectievelijk af aan 1,95 en 1,85 procent.

Het getouwtrek tussen de stijgende rentes op de staatsobligaties en de stimuluspakket doen beleggers twijfelen. De neerwaartse druk door deze stijgende rentes duurt nu al enkele weken, beleggers kunnen een positief signaal of positieve katalysator gebruiken.

Stimuluspakket

Het stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar is zo een positieve katalysator die de markten kan ondersteunen in deze woelige tijden. Nadat het pakket wordt goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, werd het ook goedgekeurd door de Senaat. Nu donderdag zou de overeenkomst gefinaliseerd gaan worden waardoor de 1,9 biljoen dollar kan worden gebruikt.

Analisten en strategen verwachten dat het getouwtrek tussen de negatieve druk van de stijgende rentes op de staatsobligaties en het optimisme omtrent het stimuluspakket nog niet voorbij is. De rotatie op de markten is dan ook zeer duidelijk. Technologieaandelen krijgen klappen terwijl energie- en bankaandelen hoe toch goed doen ondanks de grote volatiliteit.

Bronnen: CNBC

Foto: mariastone – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>