Beleggers worden in de ban gehouden van de vrees voor een nakende recessie. Volgens sommige strategen op Wall Street is deze vrees wellicht te ver doorgeschoten.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dit jaar ineengestort omdat tekenen van een hardnekkig hoge inflatie en een hawkish Federal Reserve het spookbeeld van een economische neergang oproepen. De bezorgdheid over stagflatie is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. Dit zette beleggers ertoe aan om cash op te stapelen en minder te beleggen in de aandelenmarkt, zo blijkt uit een enquête van Bank of America.

David J. Kostin van Goldman Sachs en Marko Kolanovic van JPMorgan verklaarden echter dat de vrees van beleggers voor een recessie overdreven is. Dit laat volgens Kolanovic ruimte voor een herstel van de aandelenmarkten naarmate het jaar vordert.

Kolanovic verklaarde in een interview dat het beter zal gaan met de Amerikaanse aandelenmarkt. Hij verwacht dit jaar geen recessie als gevolg van een toename van de consumentenactiviteit in de zomer.

Verdere daling

Sommige strategen zijn echter minder optimistisch. Zij zien verdere neerwaartse risico’s voor de aandelenmarkten wanneer de centrale banken de monetaire kranen dichtdraaien die de hausse van het voorbije decennium hebben aangedreven.

Max Kettner van HSBC verlaagde zijn koersdoel voor de S&P 500 met 9,2% vanwege het risico van een ernstige groeivertraging. Binky Chadha van Deutsche Bank, die eerder het op één na hoogste koersdoel had voor de S&P 500, verlaagde eveneens zijn prognose.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock