De Chinese autobouwer Nio heeft benadrukt dat de wereldwijde ‘supply chain’ de grootste uitdaging vormt. Daarenboven voelen ze ook de impact van de lockdowns in de grootsteden. Langs de vraagzijde zit het volgens CEO William Li goed, hij verwacht dat consumenten orders zullen blijven plaatsen ook al zouden de autoriteiten de subsidies verlagen.

Zo goed als iedere autobouwer heeft er last van, het chiptekort en de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen. Ook het Chinese Nio merkt aan hun productieniveau’s dat er wat dwars zit op het wereldtoneel. In de maand april werden er ‘slechts’ 5.000 voertuigen afgeleverd aan hun klanten terwijl dat in de maand maart nog 10.000 voertuigen waren.

Hun verkopen voor april zijn gedaald met 35,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens de China Passenger Car Association is de verkoop van elektrische voertuigen in april met 78,4 procent gestegen ten opzichte van april 2021. Dat klinkt in ieder geval niet zo positief voor Nio, maar CEO William Li heeft daar een verklaring voor.

Uitdagingen

De grootste uitdaging voor de autobouwer is de toeleveringsketen. Ze hebben wat problemen om onderdelen tijdig vast te krijgen waardoor ze minder kunnen produceren. Ook de lockdowns in China vormen een uitdaging om het logistiek proces te stabiliseren. De productie heeft in april een tijdje stilgelegen en dat vertaalt zich uiteraard in minder geproduceerde voertuigen.

Wat de vraag naar hun voertuigen betreft, is er volgens Li geen probleem. Hij verwacht dat de vraag van de consument naar elektrische auto’s zal aanhouden, zelfs als de Chinese overheid subsidies of andere beleidsondersteuning voor de sector verlaagt.

Naast Wall Street en Hong Kong, noteert Nio nu ook op de beurs in Singapore sinds donderdag. Li is van mening dat ze op deze manier nog meer investeerders kunnen aantrekken. Het aandeel steeg met 20 procent bij zijn beursdebuut op de Singapore Exchange Limited (SGX). Op Wall Street noteert het aandeel 150 procent hoger sinds de IPO.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: JengtingchenWikimediaCC BY-SA 4.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!