De totale schuld van studenten in de Verenigde Staten is enorm gestegen sinds de financiële crisis. Momenteel bedraagt deze 1,46 biljoen dollar. Alleen tegelijkertijd is ook het aantal wanbetalers gestegen. De totale schuld van studenten met een betalingsachterstand van 90 dagen of meer neemt toe.

Het totaal aantal wanbetalers was in het vierde kwartaal van 2018 goed voor 166,4 miljard dollar volgens data van de Federal Reserve Bank van New York. Omdat zowel de totale uitstaande studentenschuld, als het aantal wanbetalers steeg, blijft het ratio wanbetalers gelijkt op zo’n 11 procent.

Studentenschuld Verenigde Staten

De reden van het stijgende aantal wanbetalers

Ira Jersey van Bloomberg gaf aan waarom het aantal wanbetalers stijgt:

Het inkomen van afgestudeerden is niet hoog genoeg om de studeerschuld af te betalen. Als je de keuze hebt om je studentenschuld of eten of huur te betalen, wat kies je?

Ook de momenteel sterkte arbeidsmarkt in de Verenigde Staten kan niet helpen om de inkomens te laten stijgen. Het percentage werklozen in de Verenigde Staten bedraagt slechts vier procent. Zelfs nu is er niet genoeg opwaartse druk op de lonen.

Jersey voegde daaraan toe dat de studentenschuld geen grote gevolgen kan hebben voor de economie, omdat de schuld vooral aan de overheid is. Wel is dat volgens Jersey in andere woorden dat de belastingbetaler op zal draaien voor de slechte schulden.

Volgens de Fed van St. Louis zijn de kosten van studeren de afgelopen 20 jaar verdubbeld en daarom vroeg de federale bank zich af of “studeren het nog waard is”.

Studentenwanbetalers stijgen hardst sinds financiële crisis

Wel is het percentage wanbetalers gelijk gebleven op 11 procent. Sinds 2012 noteert het aantal wanbetalers van studeerschuld rond dit niveau.

Wanbetalers van studentenschuld zijn overigens de enige die in verhouding zijn gestegen sinds de financiële crisis, zoals te zien is op de grafiek.

Studentenschuld Verenigde Staten

Bron: Zero Hedge

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)