cliff hanger De financiële media stonden deze week nog vol met “bullish” artikels over de internationale beurzen. Zo lazen we in de grootste zakenkrant van België dat JPMorgan positief blijft staan t.o.v. de Europese beurzen en in diezelfde krant stond afgelopen weekend een analyse van 2 Belgische analisten die de titel “De stijgende beurstrend komt niet in gevaar”. Allemaal uitingen van een optimistisch sentiment en we weten dat het dan uitkijken is! Dit positieve sentiment samen met de negatieve divergentie tussen de indices en hun resp. RSI-indicator hebben alvast een correctie ingeleid op alle belangrijke markten. Het spreekt voor zich dat de S&P 500 van zeer dichtbij opgevolgd moet worden. Want deze index zet de toon voor de rest van de wereld. Het wordt zeker uitkijken naar de koersevolutie van de S&P 500 nadat die eens te meer een nieuwe historische top neerzette in de afgelopen dagen. Maar die top werd vooral aangewend om winst te nemen en aandelen te verkopen. Een potentieel negatief signaal: we houden nu de MACD-indicator op de maandgrafieken in de gaten om te zien of die de komende weken een verkoopsignaal geeft. Een markt die sterk gecorreleerd is met de Amerikaanse (de Britse FTSE 100 index) heeft alvast een LT-verkoopsignaal gegeven. Benieuwd of dit zich verder gaat verspreiden naar de andere benchmarkindices. De S&P 500 brak donderdagavond door kortetermijnsteun op 1978 punten. Een signaal om de blootstelling aan Amerikaanse aandelen wat af te bouwen. Nu komt alle aandacht op de belangrijke steun rond 1900 punten te liggen. Een neerwaartse doorbraak door dit niveau luidt wellicht een periode van verhoogde koersvolatiliteit in. Merk op hoe de continue momentumverzwakking zijn tol eiste en de correctie inluidde.

S&P 500 (Daggrafiek met RSI-indicator)

 SPX dag RSI

Zoals gewoonlijk volgt Europa de Amerikaanse trend. De Euro Stoxx 50 strandde in september op 0,73% van een nieuwe top: dit lijkt sterk op een dubbele topformatie (de top in de rally van 2009 werd in juni ll. gezet). Ook hier gaf de negatieve divergentie tussen index en RSI-indicator het signaal dat er een correctie voor de deur stond. Belangrijke steun voor deze index is net onder 3000 punten te vinden.

Euro Stoxx 50 (Daggrafiek met RSI-indicator)

 Eurostoxx 50 dag RSI

Voor Europa willen we nog deze langetermijngrafiek van de Britse FTSE 100 index meegeven: hier werd een langetermijnverkoopsignaal gegeven door de MACD-index.

FTSE 100 (maandgrafiek met MACD-indicator)

 FTSE 100 maand MACD

Na een mooie koersprestatie sinds februari van dit jaar (+23%) zal het niemand verbazen dat ook de markten van de groeilanden wat op adem moeten komen. Ook hier stellen we hetzelfde fenomeen als op de Westerse markten vast: de negatieve divergentie van de RSI-indicator met de koersontwikkeling van de index was een oranje knipperlicht.

MSCI Emerging Markets index (Daggrafiek met RSI-indicator)

MSCI EM dag RSI

De steun op 1024 punten lijkt alvast stand te houden en de momentumindicator (RSI) is nu tot zeer oververkochte niveaus teruggevallen. Het herstel kan ingezet worden en het is uitkijken hoe deze landen reageren op forse koersverliezen in het Westen. Als ze de schade kunnen beperken, is dit een teken van relatieve sterkte. In dat opzicht verdienen ze dan ook een overwogen positie in een breed gespreide aandelenportefeuille. 

>>> DOWNLOAD onze TRADING Almanak <<<