Op de financiële markten lijkt de grondstoffensector uit zijn winterslaap ontwaakt! Zo brak deze week de CRB-grondstoffenindex opwaarts uit en in het zog hiervan konden de grote mijnbouwbedrijven eveneens een opwaartse uitbraak realiseren. Wat een verschil met enkele maanden geleden toen deze sector nog door zowat alle fondsbeheerders werd verguisd!

Tegendraadse beleggers of “contrarians” weten dan wat te doen. Wat de paradox nog completer maakt, is het feit dat de HSBC Flash China Manufacturing PMI index (een index die het Chinese producentenvertrouwen meet) in januari onder 50 punten zakte (zie grafiek). Een cijfer onder 50 wijst op een krimp in de industriële activiteit.

Het duidt erop dat het groeiritme van de grote ‘grondstoffenslokop’ China duidelijk vertraagt. Vanuit fundamenteel standpunt niet direct een reden om “bullish” op grondstoffen te worden…

HSBC Flash China Manufacturing PMI index

HSBC Flash China Manufacturing PMI index

En toch lijkt het ondenkbare nu te beginnen: een opwaartse uitbraak van de grondstoffenaandelen! Laten we de STOXX Europe 600 Basic Resources eens onder de loep nemen. Deze index vertegenwoordigt de grote Europese mijnbedrijven (die trouwens ook tot de grootste ter wereld behoren): de belangrijkste posities zijn BHP Billiton (24,34%), Rio Tinto (16,69%), Glencore Xstrata (14,31%), Anglo American (11,19%) en ArcelorMittal (6,61%). Op de grafiek zien we de dalende trend vanaf 2008 en 2011 (merk op hoe de index afzijdig bleef bij het beursfeest van de afgelopen 2 jaar).

STOXX Europe 600 Basic Resources (weekgrafiek)

STOXX Europe 600 Basic Resources (weekgrafiek)

Deze dalende trend komt door de opwaartse uitbraak van deze week op de helling te staan. Immers, een dalende trend kenmerkt zich door steeds lagere toppen. Door de uitbraak van deze week is alvast de laatste top van november 2013 overschreden en kan de aanval op de volgende top van 485,43 punten (= de top van begin 2013) ingezet worden. Merk ook op hoe de RSI-indicator (onderste lijn) eveneens opwaarts lijkt uit te breken. Hierdoor kan de stijging van deze sectorindex extra brandstof krijgen van de momentumindicator die de RSI is. >>> Opzoek naar de Beste Grondstofaandelen? Lees het Grondstoffen Rapport