Het wereldwijde chiptekort dwingt de grote techgiganten, zoals Apple, Tesla en Google, om de touwtjes in eigen handen te nemen zodat ze niet meer afhankelijk moeten zijn van externe bedrijven. De techgiganten zijn op zoek naar overnames binnen de chipsector zodat ze de productie zelf onder controle hebben, of het ontwikkelen van chips in ieder geval.

Bedrijven zoals Google, Tesla en Apple zijn het beu om afhankelijk te zijn van chipfabrikanten voor de ontwikkeling van hun broodnodige chips voor hun toestellen. Er is een trend waarbij deze bedrijven de gevestigde chipfabrikanten mijden en bepaalde aspecten van de ontwikkeling van chips in eigen huis doen. Syed Alam, wereldwijd leider in halfgeleiders bij Accenture, benadrukt dat de techgiganten allemaal hun eigen specifieke chips willen.

Increasingly, these companies want custom-made chips fitting their applications’ specific requirements rather than use the same generic chips as their competitors.

Dat heeft te maken met enerzijds het feit dat ze niet dezelfde chips in hun producten willen als de concurrentie. Anderzijds omdat het wereldwijde chiptekort voor problemen zorgt en pijnlijk duidelijk maakt dat deze techgiganten te afhankelijk zijn van andere bedrijven.

This gives them more control over the integration of software and hardware while differentiating them from their competition.

Custom chips

Het is ook noodzakelijk voor bedrijven zoals Tesla en Apple om hun eigen chips te ontwikkelen willen ze meer innoveren en groeien. ‘Custom chips’ zouden goedkoper zijn en beter presteren omdat ze ‘op maat’ zijn gemaakt voor de producten waarin ze uiteindelijk terecht komen.

Er is zelfs sprake dat Google eigen CPU’s aan het ontwikkelen is voor hun Chromebook laptops. Op dit moment gebruikt Google Intel CPU’s. Ook Jeff Bezos’ Amazon zou eigen chips aan het ontwikkelen zijn voor hun cloud serive. De techgiganten zullen het wellicht ook bij ‘ontwikkelen’ houden vermits het produceren van chips ontzettend duur is.

Om een chipfabriek op te starten, zoals bv. het Taiwanese TSMC, is er een slordige 10 miljard dollar en jaren ‘know-how’ nodig. Zelfs de groten, zoals Google en Apple, blijven trouw aan fabrikanten zoals Intel en TSMC voor de effetieve productie van de chips.

Bronnen: Sam Shead – CNBC

Foto: Matt LaskowskiFlickr CC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>