De afgelopen jaren lieten beleggers koper vooral links liggen en wendden zij zich tot de bekendere metalen als goud en zilver. Hier zou echter verandering in kunnen komen. Door de leveringsproblemen en groene projecten die een grote vraag naar koper creëren, zou het huidige tekort aan koper kunnen aanhouden wat zal zorgen voor een stijgende prijs.

Een aantal koperproducenten is volgens Reid l’Anson, grondstoffenanalist bij Kpler, de afgelopen 10 jaar extreem conservatief geworden. Dit heeft geleid tot onderinvesteringen die zijn doorgesijpeld in de toeleveringsketen, wat de oorzaak is van het huidige tekort aan koper.

Van elektronica tot woningbouw, koper wordt op grote schaal gebruikt in de verwerkende industrie. Hiernaast wordt de vraag naar het metaal gezien als economische graadmeter. Eerder dit jaar bereikte de koperprijs haar hoogste niveau in 10 jaar. Tot dusver is koper dit jaar met 21% gestegen.

In de toekomst zal de vraag naar koper alleen maar toenemen. Een belangrijke factor is het streven naar duurzaamheid nu overheden meer geld uitgeven aan groene initiatieven.

l’Anson stelt:

Koper zal het goed doen aangezien de vergroening van de economieën een groter koperinput zal vergen.

Chili

De politieke instabiliteit in Chili, waar een groot deel van het koper in de wereld wordt gedolven, zal ook bijdragen tot een stijging van de koperprijs.

Vorige maand slaagde de regeringscoalitie er onverwacht niet in om het benodigde aantal zetels te halen om een nieuwe grondwet op te stellen. Hierdoor zullen grote investeringen waarschijnlijk uitgesteld worden, waardoor Chili mogelijk niet in staat zal zijn om het aanbodtekort op te vangen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties