Dat heel wat aandelen overgewaardeerd zijn, is geen nieuws meer. Sinds de Verenigde Staten begonnen is met hun stimulusprogramma en het massaal bijdrukken van dollars, zijn heel wat aandelen omhoog geknald. Kijk dan vooral naar technologieaandelen en groeiaandelen. Ook aandelen waar veel hype rond bestaat, zijn omhoog geschoten, los van hun fundamentals.

De situatie op de aandelenmarkten, voornamelijk in de Verenigde Staten van Amerika, lijkt stilaan onhoudbaar te worden. Dat is alleszins de gedachtegang onder economen en marktkenners. Veel aandelen van bedrijven zijn vorig jaar en dit jaar ontzettend hard gestegen. Peter Chiappinelli, strateeg bij GMO Asset Allocation, spreekt over bubbels op de markten.

We would urge caution, severe caution. Be very afraid of the valuations of these growth companies.

Bubbels worden gecreeërd wanneer een aandeel hard stijgt zonder aanleiding en waarbij de intrinsieke waarde van een bedrijf wordt genegeerd. Denk bv. aan het aandeel van Tesla dat aan een koers-winstverhouding noteert van 350. Een gezonde koers-winstverhouding is tussen de 20 en 25, dan zou een aandeel correct zijn gewaardeerd in verhouding met de bedrijfswaarde.

Koers-winstverhouding

Chiappinelli ziet veel van zulke gevallen op de beurzen, waarbij de koers-winstverhouding abnormaal hoog is. Hij zei ook dat de afgelopen 12 maanden verschillende bubbels zijn gebarsten, zoals bijvoorbeeld GameStop, AMC en dogecoin. En er zijn volgens hem nog tal van bubbels die de komende maanden nog gaan barsten, daarmee waarschuwt hij beleggers.

One by one, we’ve checked off every condition that the glorious bubble needs. And in terms of crazy behavior, this has been crazier, by a substantial margin, than 1929 and 2000.

Jason Snipe, oprichter en CIO van Odyssey Capital Advisors, vermoedt dat Tesla en bitcoin zulke bubbels zijn. De marktwaarde die Tesla heeft gecreëerd de afgelopen periode, is volgens hem onrealistisch. De euforie bij beleggers duidt op emotioneel beleggingsgedrag.

Tesla [added] almost [$]200 billion in market cap in a week’s span … when you see that type of euphoria, in particular names, those could be potential examples of bubbles soon to burst.

Chiappinelli ziet ook aandelen die allesbehalve in een bubbel zitten. Er zijn volgens hem genoeg opportuniteiten op de aandelenmarkten ondanks vele aandelen flink overgewaardeerd zijn. Het is een kwestie van de juiste aandelen te kiezen van bedrijven die een gezonde koers-winstverhouding hebben, aldus de strateeg.

Bronnen: Andrea Miller – CNBC

Foto: Eugene ZemlyanskiyFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>