De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft het kwartaalrapport voor Q4 gepubliceerd en het is er eentje om in te kaderen. Ze wisten een recordomzet te draaien en meer winst te halen dan analisten hadden voorspeld. Een sterke prestatie gezien de economische uitdagingen. Het aandeel ging nabeurs maar liefst 5 procent hoger.

Tesla heeft het kwartaalrapport van Q4 gisteren gepubliceerd na het sluiten van de beurzen. Op basis van de sprong die het aandeel maakte, kunnen we opmaken dat het rapport in ieder geval goed was. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar draaide Tesla een omzet van 24,32 miljard omzet, een nieuw record. De winst per aandeel bedroeg 1,19 dollar.

Het overtreft hiermee de verwachtingen van analisten. Van deze 24,32 miljard kwam 21,3 miljard dollar uit de verkoop van hun voertuigen, het resterende bedrag kwam uit diensten en hun energiesegment. De marges die ze halen op de verkoop van hun voertuigen daalde echter naar 25,9 procent, de laagste marge van de afgelopen vijf kwartalen.

Aandeel

Het aandeel van Tesla is sinds het aantikken van 108 dollar begin dit jaar al met 33 procent gestegen. Dat heeft vooral te maken met het verbeterde sentiment op de beurzen, maar het sterke kwartaal rapport zou het aandeel een flinke duw in de rug kunnen geven op korte termijn.

 

Tesla heeft heel wat tegenwind gehad vorig jaar. Vooral door Musk zijn Twitter-avontuur en de verkoop van Tesla-aandelen om dit allemaal te kunnen bekostigen. Musk verwacht dit jaar 1,8 miljoen voertuigen te verkopen en als alles meezit en er geen externe problemen de kop opsteken, zou dit zelfs 2 miljoen voertuigen kunnen worden.

Bronnen: Lora Kolodny – CNBC

Foto: Kārlis Dambrāns – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>