Tesla vraagt zijn aandeelhouders om toestemming om zijn aandelen voor de tweede keer in twee jaar te splitsen. Deze splitsing zou gebeuren in de vorm van een dividend, waardoor aandeelhouders extra aandelen zouden krijgen. De meeste dividenden worden in cash uitbetaald aan beleggers.
Het aandeel van Tesla had het moeilijk in het begin van dit jaar. Sinds het bedrijf aankondigde dat het van de Duitse overheid toestemming kreeg om de eerste auto’s af te leveren in zijn nieuwe fabriek net buiten Berlijn, zit het aandeel opnieuw in de lift. Het aandeel is sindsdien met 32% gestegen en noteert opnieuw boven de $1 000. De marktwaarde van Tesla bedraagt hierdoor opnieuw meer dan $1 biljoen.
Een aantal andere populaire techaandelen hebben onlangs ook stocksplits aangekondigd, waaronder Amazon en Alphabet. Beide kondigden plannen aan voor een 20-1 stocksplit.
Retailbeleggers
Stocksplits veranderen de waarde van een onderneming fundamenteel niet. Maar omdat zij de absolute prijs verlagen kunnen beleggers met een kleiner budget het aandeel makkelijker kopen. Hierdoor kan de vraag naar het aandeel alsnog stijgen.
Gezien de verschillende mogelijkheden voor retailbeleggers om een fractie van een aandeel te kopen, zoals met indexfondsen en ETF’s, is een stocksplit niet meer zo cruciaal als het ooit was. De meeste bedrijven willen de prijs van hun aandeel echter niet te hoog laten oplopen. Het aandeel van Tesla zou zonder de vorige stocksplit meer dan $5 000 waard zijn.
In oktober 2019 rapporteerde Tesla na een reeks van kwartaalverliezen een onverwachte winst. Sindsdien is het aandeel met meer dan 1 880% gestegen. Tesla is nu meer waard dan de gecombineerde waarde van ’s werelds 13 grootste automakers.
Bron: CNN
Foto: iStock