De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is over het algemeen geen goede zaak, maar niet iedereen ondervindt problemen. Landen zoals Vietnam en Thailand lijken net te profiteren van de handelsperikelen tussen de twee grootste economieën ter wereld. Investeerders lijken zich ook steeds meer te richten tot Thailand sinds de handelsoorlog.

De situatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China brengt ook kansen met zich mee. Bedrijven en investeerders hebben lang hun pijlen gericht op Vietnam, maar hier is de arbeidsmarkt aan het dichtslibben en dus wordt er uitgekeken naar de ‘next best thing’ om te investeren.

Thailand

Thailand lijkt voor bedrijven ook heel aantrekkelijk als alternatief voor Vietnam en China. Alexander Feldman, voorzitter en CEO van U.S.-ASEAN Business Council, beaamt dit en heeft zelfs weet van drie grote bedrijven die werk aan het maken zijn van hun verhuis van China naar Thailand.

Those three companies are moving divisions, but you know, I think we’re looking at the tens of millions, hundreds of millions, maybe more. That’s just for Thailand.

Thailand was al aantrekkelijk, zelfs zonder handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Motobouwer Harley Davidson had de verhuis al afgerond in mei 2017 en dat was een bijzonder slimme zet. Uit hun kwartaalrapport blijkt dat hun verkopen met 7,6 procent zijn gestegen.

Toch blijft Vietnam het meest profiteren van het handelsconflict maar hoe lang zal dit nog blijven duren? Het handelsevenwicht tussen Vietnam en de USA geraakt op deze manier uit balans en dat zou ervoor kunnen dat de goede handelsrelatie tussen beide landen verstoord geraakt.

In juni was er een verschil van 22,9 procent op de handelsbalans tussen beide landen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Feldman verwacht dat, als de situatie niet verandert, het tekort op de handelsbalans tussen Vietnam en de USA voor een nieuw handelsconflict kan zorgen.

Bronnen: CNBC

Foto: ROverhate – Pixabay

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER