Brits premier Theresa May heeft aangekondigd dat ze gaat aftreden, een exacte datum is er nog niet maar ze heeft zelf te kennen gegeven om vóór 10 juni af te treden. Het fiasco omtrent de brexit heeft een zware tol geëist en haar politieke carrière zwaar beschadigd. Voor de Europese Unie kan dit een goede ontwikkeling zijn, de onzekerheid is er echter wel door toegenomen.

Theresa May haar politieke carrière als premier gaat niet lang meer duren. Er wordt verwacht dat ze nog vóór 10 juni zal aftreden om plaats te maken voor haar vervanger. Een exacte datum van aftreding is er nog niet en haar opvolger is ook nog niet gekozen hoewel er menig wat politici in de rij staan.

Na haar aftreding zal ze wellicht nog aan blijven totdat een geschikte vervanger is gevonden om haar plaats in te vullen. Dat wil zeggen dat ze de ontmoeting met Donald Trump midden juni nog zal meemaken als aftredend premier. Het zorgt alleszins voor onzekerheid en nog meer twijfel binnen de Europese Unie want niemand weet hoe de brexit-affaire hierna zal aflopen met de vervanger.

Tevredenheid op beurzen?

Het Britse pond ging alvast 0,2 procent hoger ten opzichte van andere valuta’s. Ook de Europese beurzen ging, raar maar waar, een aardig stuk hoger na de bekendmaking van het nieuws. Het lijkt er op dat beleggers en investeerders nu meer geloven in een goede afloop in het brexit verhaal.

Maar de vijfde grootste economie ter wereld staat nu voor nog meer uitdagingen en opties. Een geschikte premier vinden, het Verenigde Koninkrijk op een fatsoenlijke en duurzame manier uit de Europese Unie laten treden, een nieuw referendum houden en mogelijks de brexit terugdraaien.

Kortom, een oplossing voor het fiasco is alleszins nog niet in zicht. Het positieve aan het verhaal is dat de patstelling inzake de brexit nu misschien doorbroken is en dat de nieuwe premier hopelijk wel kan klaarkrijgen waar Theresa May een geruime tijd niet in is geslaagd.

Bronnen: CNBC

Foto: Arno Mikkor – Flickr – CC BY 2.0