Sinds het begin van dit jaar is er al sprake van één stijgende lijn op de wereldwijde aandelenmarkten. Het pessimisme van eind 2018 heeft inmiddels plaatsgemaakt voor optimisme. Op korte termijn zijn verschillende indices zelfs in ‘overgekocht’ gebied terecht gekomen. En mede daarom is het goed mogelijk dat de stier binnenkort een stapje terug zal doen.

Historisch gezien zijn de maanden januari en februari geen gemakkelijke beursmaanden. De stier had tijdens de afgelopen jaren meermaals te maken met de nodige serieuze ‘opstartproblemen’. Toch is daar dit jaar maar weinig van terug te zien. Wall Street kent zelfs haar beste beursstart sinds het jaar 1987. Toch biedt de geweldige beursprestatie van de afgelopen twee maanden geen enkele garantie voor de nabije toekomst.

Keert de beer binnenkort terug op het beursveld?

Chris Kimble, technisch analist bij Kimble Charting, deelde op zijn website de volgende grafiek. Op deze grafiek is te zien dat Wall Street mogelijk binnenkort een stapje terug moet doen. Op dit moment wordt er een zogenoemde ‘dubbele top’ gevormd en tijdens het afgelopen halfjaar was daar al twee keer eerder sprake van. Tijdens beide keren werden de aandelenmarkten de weken daarna geconfronteerd met een serieuze beurscorrectie.

Kimble wijst beleggers er daarnaast op dat bij de S&P 500 index ook een belangrijk Fibonacci-niveau bereikt is. Het 78,6% niveau is bereikt (vanaf de top van september gerekend) en dit niveau kan volgens hem de beer een extra zetje in de rug geven. Pas bij een definitieve doorbraak lijkt de lucht pas echt geklaard te zijn.